Appeltaart 

De ingredi├źnten voor een appeltaart op een krans. Dat krijg je er van als het de opdracht is om een werkstuk te maken in de stijl van koloniaal Williamsburg. 

Voor de ARDFA / meesterbindersopleiding van Floral Academy moeten we ons verdiepen in historisch bloemwerk. williamsburg krans wilmakleiboer laatsteversie lrDoel: kennis hebben van de stijlperiodes zodat je daar je hedendaagse interpretatie op kunt maken. Na de biedermeierperiode en de Victoriaanse tijd springen we nu de oceaan over naar de Verenigde Staten, waar de Britten in de 18e eeuw een kolonie stichten in de staat Virginia. 

Koloniaal Williamsburg
Williamsburg is tegenwoordig een soort van openluchtmuseumstadje, teruggebracht in de koloniale stijl van de 18e eeuw maar dan iets mooier gemaakt, vermoed ik. Inwoners en medewerkers lopen in klederdracht en het stadje is autovrij. Je kunt er een dagje uit van maken, al dan niet met een 'guided tour' over een gezellig of een iets minder gezellig onderwerp uit die tijd en die plaats, waar grote katoen- en tabaksplantages lagen en niet iedereen evenveel vrijheid genoot. [website: www.colonialwilliamsburg.org]

Greening
In de 18e eeuw wilden ze het binnen ook wel wat opfleuren. Vooral in het najaar en winter, als mensen meer binnen bleven was er meer behoefte om het binnen gezellig te maken. Dat deden ze voornamelijk met blad en vruchten, vers en gedroogd, net wat er voorhanden was van eigen tuin en land. De eigen oogst werd gebruikt voor de greening: het huis versieren met plantaardig materiaal. De Williamsburgstijl kenmerkt zich dan ook door het gebruik van alles wat het land te bieden had, verwerkt in massieve vormen zoals kegels, bollen en kransen. 

Dubbele uitdaging
De Williamsburgstijl is vooral in het najaar en met kerst een dikke hit in de VS. Wij van de ARDFA mogen in het prille voorjaar aan de slag met deze stijlvorm: dubbel uitdagend!! De inspiratie voor mijn werkstuk haal ik uit het fenomeen van de jaarlijkse kransenwedstrijd die nu gehouden wordt in Williamsburg. Elk jaar leven mensen zich helemaal uit met van allerlei atributen, maar altijd met fruit en groente. 

No detail krans williamsburgstijl appels wilmakleiboer lrwaste
Eten weggooien deden ze vroeger niet aan. Ik ook niet, dus ik verwerk alle materialen zodat ze voor consumptie gkrans appeltaart wilmakleiboer lreschikt blijven. Het uitgangspunt voor mijn ontwerp is appeltaart. De materialen die ik gebruik, wil ik daarna kunnen gebruiken voor een appeltaart. In dit geval wordt het een vegan-variant, want eieren en de melkproducten laat ik in deze krans achterwege. Ik had het al moeilijk genoeg om 3 kilo appels goed te positioneren en ze vast te zetten!! Het kostte bloed, zweet en zere duimen van het prikken met stokken en krammen, maar de tweede versie komt redelijk in de buurt van hoe het moet zijn. Kleinigheidjes blijf je altijd houden ;) 

Landleven avant la lettre 
Met de klassieke geel-rode appeltjes, kaneelstokjes, steranijs, gedroogde abrikozen en wat graan om het tarwemeel te symboliseren krijgt het geheel wel een hoog Landleven-gehalte. Dat is niet helemaal mijn persoonlijke smaak, maar dat komt wel goed met de appeltaart ;)  

Vragen, opmerkingen, verzoeknummers?
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vind ik leuk! 

┬ę Tekst, foto en arrangementen: Wilma Kleiboer, tekstschrijver en bloemist: de schrijvende bloemist.