Gelukkig heb ik de foto nog

In de serie 'historisch bloemwerk' stond deze keer de stijl van de Franse en Weense bloemenmanden centraal zoals die gemaakt werden rond 1750 – 1850. Deze stijl loopt parallel aan de biedermeiertijd. De biedermeier is compact en bolvormig, De Franse en Weense bloemenmanden zijn wat uitbundiger, luchtiger gestoken. En een lint erbij om het feest compleet te maken...

 
Franse en Weense bloemenmanden, hoe dan?   bloemen mand wilma kleiboer tekst bloemen
Het is elke keer weer een puzzeltje. Hoe vliegen we dit nu weer aan?? Halverwege de 19e eeuw stapte je niet even in de auto om naar de bloemist cq de groothandel te gaan om daar de bloemen te kopen die je maar wilt. Je had het maar te doen met wat het seizoen je te bieden heeft. Dat ga ik ook doen. Zit ik met deze opdracht redelijk goed wat betreft de ecologische voetafdruk ;) 

Magnolia
Het voorjaar komt op gang, maar het heeft nog niet zoveel bloemen te bieden. De magnoliastruiken staan wel te bloeien als een tierelier. Omdat we deze keer het meeste werk toch thuis moeten doen, ga ik het gewoon proberen. Ik pluk ook wat wilgentakken waar nu mooie knoppen aan zitten.

Wiebelig
Met de ladder erbij ga ik de boom door, op zoek naar geschikte takken en onbeschadigde bloemen. De sneeuw en hagel van rond de Pasen heeft sporen achtergelaten. Hoog op mijn wiebelige ladder vraag ik me af of de tuinmannen dat vroeger ook zo deden. Of kweekten die slimmer zodat de takken op plukhoogte groeiden?

Een plaatje
In de mand plaats ik een emmertje met daar overheen kippengaas en steken maar. Dat werkt prima. Het effect is naar wens. Het is een plaatje, al zeg ik het zelf. Zonder lint, wat mij betreft is het feest zo echt wel compleet. Ik maak direct een foto, want ik heb niet veel vertrouwen in de houdbaarheid. En terecht, want ’s avonds hangt de helft al slap.


De volgende ochtend steek ik nog verse takken bij, maar die hangen ’s middags op school ook weer slap. Resulaat: een armoedige uitstraling, zeker in vergelijking met de rijkgevulde stukken van mijn collega meesterbinders-in-opleiding!

Gelukkig had ik de foto nog.

 

 

Vragen, opmerkingen, verzoeknummers?
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vind ik leuk! 


© Tekst, foto en arrangement: Wilma Kleiboer, tekstschrijver en bloemist: de schrijvende bloemist.