Ik ga het doen!

De meesterbindersopleiding afmaken. 30 jaar geleden deed ik het eerste jaar, direct nadat ik van de middelbare tuinbouwschool kwam. Gestopt omdat ik het niet veel vond toevoegen, want ik werkte bij een bloemenwinkel waar veel meer gebeurde dan in de opleiding.

Het was eind jaren 80 en ik werkte in een soort van punk-bloemenwinkel. Klantenkring was tout alternatief Deventer. Het was verboden om iets te maken dat bij de bloemist om de hoek ook verkrijgbaar was. Dat legde meer druk op mijn jonge schoudertjes dan ik kon hebben en ik vertrok naar een ‘gewone’ bloemenwinkel. Daar heb ik het een jaar volgehouden, om te besluiten dat de detailhandel niets voor mij was. Bloemen leuk, dat gedoe met een winkel: niet leuk. Ik ging de zorg in om daar een jaar of tien te werken met mensen met een verstandelijke beperking. Daarna ben ik de opleiding Journalistiek gaan doen.

Floral Academycascade close up
Dertig jaar na dato ben ik freelance-tekstschrijver en een van mijn opdrachtgevers is Elso Post van Floral Academy. Na een paar jaren alleen maar te schrijven en te fotograferen voor hem, wil ik toch weten of ik het nog in de vingers heb en pak ik de draad weer op. Ik mag meedraaien in de ADFA groep, de follow up van de DFA, de basis-vakopleiding voor bloemstylisten.


Het zit er nog in!
De handen doen gewoon weer wat ze moeten doen. Hoe minder ik nadenk, hoe routineuzer ze hun werk doen! Ik vind dat verbazingwekkend, maar vooral heel erg fijn. De start was wel wat onwennig: hoe zat het ook-al-weer, hoeveel materiaal heb ik nodig en meer van dat soort onzekerheden. 


Meesterbindersopleiding
Ik heb er zoveel plezier in dat ik besluit om de meesteropleiding af te maken. In maart 2021 gaat de ARDFA van start, dat wat we vroeger de meesterbindersopleiding noemden. Het is de laatste stap voor de ‘proeve van meesterschap’ een soort van specialisatie op basis waarvan je je meester in de bloemsierkunst mag noemen.


De schrijvende bloemist
Ondertussen schrijf ik gewoon door. Voor bedrijven, ondernemers, organisaties en andersoortige lieden die wat hulp bij tekstwerk kunnen gebruiken. De combinatie van deze werkzaamheden is fijn. Af en toe van het platte vlak af om driedimensionaal te creëren. De schrijvende bloemist. Dat ben ik.

Vragen, opmerkingen of een verzoeknummer?
Stuur me een bericht of bel even.