Land Art

Land Art: kunst of het plasje van de hond? 

De natuur heeft geen kunst nodig. Het is elke keer weer een wonder om te zien hoe de natuur zelf vorm geeft. Maar de mens heeft nu eenmaal een onbedwingbare neiging om te decoreren en zo zal Land Art ontstaan zijn. Of is het misschien een visuele manier om sporen achter te laten, zoals een hond dat ook doet?

Lees meer: Land Art

De S-lijn en Constance Spry

De S is van Spry

We naderen de eindstreep als het gaat om thema ‘klassiek bloemwerk’. In de 11e les staat de S-lijn centraal: the line of beauty. Gekoppeld aan kunstenaar William Hogarth, maar mijn aandacht gaat naar Constance Spry. En met de kennis van nu vraag ik me af: Waarom heb ik nooit eerder van haar gehoord??

Lees meer: De S-lijn en Constance Spry

BudgetBarok (2)

BudgetBarok 2 - de middenklasser

Barok staat voor rijk, weldadig, overvloedig. Die luxe is niet voor iedereen weggelegd. In de Gouden Eeuw niet, toen de Barok ontstond, maar nu net zo goed nog niet. Dat bracht me op het idee om een budgetversie van de barokke schikking te maken. Deel 2: de middenklasser. 

Lees meer: BudgetBarok (2)

BudgetBarok

BudgetBarok (1)

Deze week doken we bij de meesterbindersopleiding Floral Academy - Elso Post in de Barok. Dat staat voor rijk, weldadig, overvloedig. Je weet wel, van dat behang en de kussens in de woonwinkels. Dat is zonder meer prachtig, maar niet voor iedereen weggelegd. Want zo'n pot kneitertjevol blommen kost nogal wat. Dat bracht me op het idee om een budgetversie van de barokke schikking te maken. Het is niet moeilijk: 

Lees meer: BudgetBarok

Guirlande

De boog kan niet altijd gespannen staan

Vanaf dat er mensen op aarde zijn, weten we dat ze het mooier willen maken. Zichzelf of hun leefomgeving. De oermens had nog geen Action of Ikea of suks, dus deden ze dat met materiaal dat voor handen was. Geproduceerd door Moeder Natuur, beschikbaar op loopafstand. Daar zouden ze nu de Duurzaamheids-award voor winnen.

Lees meer: Guirlande

Lauwerkrans

Lauwerkrans van rodekool

Wanneer hang je iemand nu een rodekool-krans om? Geen idee, maar daar gaat het nu ook niet om. Ik wilde weten of het mogelijk was om een lauwerkrans te maken van rode kool. En dat kan. Maar het is nog niet zo eenvoudig.

Lees meer: Lauwerkrans

Bloemenmand

Gelukkig heb ik de foto nog

In de serie 'historisch bloemwerk' stond deze keer de stijl van de Franse en Weense bloemenmanden centraal zoals die gemaakt werden rond 1750 – 1850. Deze stijl loopt parallel aan de biedermeiertijd. De biedermeier is compact en bolvormig, De Franse en Weense bloemenmanden zijn wat uitbundiger, luchtiger gestoken. En een lint erbij om het feest compleet te maken...

Lees meer: Bloemenmand

Tussie Mussie

"Wie stinkt hier zo??" 

Die vraag hoorde je in de Victoriaanse periode niet. Iedereen stonk. Wel zo handig in het sociale verkeer. Maar de stank was soms zo overweldigend, dat de dames flauw dreigden te vallen. Van hun eigen lucht, of die van een ander. Daarom hadden ze graag een ruikertje bij zich.  

Lees meer: Tussie Mussie

Biedermeier

De ideale schoonzoon onder het bloemwerk

 De biedermeier is eerlijk gezegd niet mijn favoriete genre. Daarvoor heb ik als stagiaire en als schoolverlatende bloemist te veel ‘brave bakjes’ geprikt: het moest snel en het moest goedkoop. Maar in de heerlijke vrijheid van je eigen ontwikkeling kun je de ruimte zoeken en de klassieke biedermeiervorm zo interessant maken als je wilt.

Lees meer: Biedermeier

Kan ik het nog?

Ik ga het doen!

De meesterbindersopleiding afmaken. 30 jaar geleden deed ik het eerste jaar, direct nadat ik van de middelbare tuinbouwschool kwam. Gestopt omdat ik het niet veel vond toevoegen, want ik werkte bij een bloemenwinkel waar veel meer gebeurde dan in de opleiding.

Lees meer: Kan ik het nog?

Green ribbon

Green ribbon

In de categorie 'alternatief rouwwerk' stond een urn-decoratie op het programma bij de ADFA van Floral Academy. Als ik ergens nog nooit over heb nagedacht, is het wel rouwwerk voor op of aan een urn. Ik besluit om het praktisch te benaderen. Hoe zou ik het zelf willen? 

Lees meer: Green ribbon